© COPYRIGHT 

An EcoArt project
by Lise Wulff

 

På norsk


Skriket fra naturen er et miljørelatert kunstprosjekt som ønsker å øke bevisstheten om forholdet mellom mennesker og natur. Prosjektet er en samtidstolkning av Edvard Munchs mesterverk Skrik, der det angstfylte ansiktet gjenskapes i stort format ute i naturen.

Munch skrev selv flere tekster om Skrik, blant annet ”Jeg følte det gikk et stort uendelig skrik gjennom naturen”. I dag, over 100 år senere, er det et annet ”skrik” vi hører fra naturen; tørke, flom, ekstremvær, smeltende isbreer og  utryddelse av arter er bare noen av utfordringene verden står ovenfor.

Prosjektet er positivt vinklet – det vifter ikke med pekefingeren, men skal vise at alle kan gjøre noe: ved å resirkulere, ved å forbruke mindre og smartere, og ved å lage skrik-formasjoner for å skape oppmerksomhet og bevissthet.

Skriket fra naturen er initiert av kunstner Lise Wulff, og utviklet i samarbeid med Pure CSRBellona og kunstneren Branislav Nikolic. Prosjektet er innlemmet i det offisielle programmet til Munch150; feiringen av Edvard Munchs 150-årsdag. FNs miljøorgan UNEP er en samarbeidspartner. PanMedia er prosjektets digitale mediapartner. Prosjektet har flere samarbeidspartnere i forhold til skolen: SalabyPangeas miljøfond og Den Naturlige Skolesekken og har fått viktig støtte fra Sparebankstiftelsen DNB, Utenriksdepartementet, Miljøverndepartementet og Oslo Kommune Kulturetaten.

Prosjektet inviterer alle til å vise miljøengasjement ved å lage sine egne Skrik fra Naturen og dele disse på Facebook eller sende til scream at thescreamfromnature dot com, så vil vi sørge for å publisere bildet på sosiale medier. Vi søker også å vise frem bidrag i andre relevante settinger, og har bl.a. hatt skjermvisning på Nasjonalgalleriet i Oslo og Museo Thyssen-Bornemisza i Madrid.

Se film om prosjektet her >>

Det er utviklet et opplegg for skoleverket som finnes her >>